Saturday, 12 May 2012

Το πιο περίεργο χόμπυ

Ή αλλιώς ένα από τα πράγματα που κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο (σαν τίτλος έκθεσης Τετάρτης δημοτικού ακούγεται, αλλά η αλήθεια είναι πως τότε είχε και νόημα, γιατί τότε είχα όντως ελεύθερο χρόνο!)
Για κάποιο περίεργο λόγο μου αρέσει πολύ και μπορώ να περάσω ατελείωτες ώρες διαβάζοντας fora (και αν αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτά τα fora, θέλω να σας πω ότι πρόσφατα έμαθα με βάση την αρχή επάναληψις μήτηρ μαθήσεως ότι είναι ο πληθυντικός της λέξης forum, αντί για το forums που κακώς χρησιμοποιούμε). Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα μαζί μου, και είναι κάτι που στα αλήθεια με προβληματίζει, είναι ότι είμαι ικανή να διαβάζω για ώρες ένα forum,  το οποίο ασχολείται με ένα θέμα που ποσώς με ενδιαφέρει. Έχω αρχίσει πραγματικά να ανησυχώ.
Τα αγαπημένα μου είναι το dogforum και το parents, ενώ παλαιότερα τιμούσα ιδιαιτέρως και το teleios gamos. Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι σε όλα τα fora, η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πανομοιότυπη με αυτή στην πραγματική (με πνεύμα και οστά) κοινωνία. Τα άτομα κι εδώ έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε μία ομάδα και σε μία υπο-ομάδα μέσα στην μεγαλύτερη ομάδα, χωρίζονται σε στρατόπεδα και διαφωνούν μεταξύ τους βασιζόμενα σε διαφορετικές θέσεις.
Ακόμα πιο έντονη είναι όμως η παρουσία γενικών απαράβατων κανόνων που διέπουν κάθε forum, όπως ακριβώς κάθε κοινωνία. Για παράδειγμα, αν κάποιος γράψει στο dog forum ότι θέλει να ζευγαρώσει τον σκύλο του, θα αντιμετωπιστεί με την ίδια σκληρότητα και απέχθεια ακριβώς σαν να πήγαινε στην πλατεία Συντάγματος και δήλωνε πως ψάχνει ταίρι για να ζευγαρώσει ο ίδιος επιτόπου. Αντίστοιχα, αν κάποιος τολμήσει να δηλώσει στο parents ότι κατά την γνώμη του ο μητρικός θηλασμός από μία ηλικία και μετά είναι συζητήσιμο κατά πόσο πρέπει να γίνεται δημόσια, θα καταποντιστεί, ακόμα και αν αυτή η ηλικία είναι τα 3 (χωρίς καμία αμφιβολία για τα οφέλη και την ομορφιά του μητρικού θηλασμού φυσικά)!
Οπότε καταλήγω στην ίδια αμφιβολία, όπως για την φυσική κοινωνία. Πόσο εύκολο είναι τελικά κάποιος να διαφωνήσει; Πόσο μας επιτρέπεται να φιλτράρουμε τις βασικές νόρμες μιας κοινωνίας και να θέσουμε την θέση μας λίγο πιο κει; Είμαστε τελικά αναγκασμένοι να ζούμε όλοι στο ίδιο καλούπι; Προφανώς οι ανησυχίες αυτές είναι πιο ουσιαστικές βέβαια και πιο ουσιώδεις όταν αναφερόμαστε στην ανθρώπινη κοινωνία και δεν αφορούν στο αν θα ζευγαρώσει ένα κανίς...

ΥΓ: Παρότι ευχαριστώ ιδιαίτερα τους αγαπητούς συναδέλφους που με δίδαξαν τον σωστό πληθυντικό του forum, θέλω να επισημάνω ότι σύμφωνα με την Wikipedia (που είναι στο απυρόβλητο, σωστά;) και το forums είναι σωστό:

http://en.wikipedia.org/wiki/Forum

2 comments :

  1. α)Βασικά νομίζω ότι οι αγγλικές λέξεις όταν χρησιμοποιούνται μέσα σε ελληνικές προτάσεις, δεν πρέπει να κλείνονται. Οπότε ο πληθυντικός του forum στα ελληνικά είναι τα forum.

    β)Κάπως έτσι θα νοιώσεις και άμα πας σε forum με φίλους ενυδρείων και ρωτήσεις τι ψάρια να βάλεις σε 25lt . Θα σου πουν "τίποτα" κλπ κλπ

    γ)Αφού έχεις αυτό το βίτσιο, μπαίνε που και που στο δικό μου http://www.fmgreece.gr Μην αρχίσεις να γράφεις καφριλίκια για την ΑΕΚ μόνο! Απλά ρώτα "από πού θα κατεβάσω το manager παιδιά;"

    ReplyDelete
  2. Μπήκα και καταρχήν θαύμασα! Δυστυχώς δεν είμαι η αρμόδια να ανοίξω κάποιο θέμα συζήτησης, γιατί δεν είμαι καν σίγουρη ότι ξέρω τι είναι το manager, έχω απλά μία υποψία...

    ReplyDelete