Tuesday, 17 April 2012

Όπως είπε και ο Morgan Freeman...

...αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία μέρα στην ζωή σου. Ναι ξέρω, ο τύπος πληρώνεται σε 7ψήφια νούμερα, οπότε τι να μας πει και εμάς σε μία χώρα που ο βασικός μισθός είναι τόσος που πλέον είναι ντροπή να ονομάζεται μισθός και του αρμόζει καλύτερα ο τίτλος πάρε-ένα-χαρτζιλίκι-για-καμιά-βόλτα (κλεμμένο από το twitter, δυστυχώς δεν θυμάμαι από ποιον).

Όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Να περνάμε καλά εκεί που δαπανάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας και να νοιώθουμε γεμάτοι. Βλέπω γύρω μου ανθρώπους σε πολλές καταστάσεις. Κάποιοι είναι ικανοποιημένοι (λίγοι πια), κάποιοι βολεμένοι κι άλλοι (επίσης λίγοι) ονειρεύονται ακόμα...

Για τα χρόνια μου, έχω αλλάξει πολλές δουλειές και είμαι αισίως στην τέταρη με την ελπίδα να μην τις χιλιάσω. Πέμπτη ίσως, αν συνυπολογίσω την σύντομη ενασχόλησή μου με το freelancing. Ως τώρα όλες λήγαν άδοξα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, ταυτόχρονα όμως με πηγαίναν ένα βήμα πιο μπροστά. Και με βοήθησαν να βρω αυτό που θέλω να κάνω. Και με την σοφία της πολύχρονης, ποικίλους και ίσως και πολύκροτης (inside joke) εμπειρίας μου καταθέτω τα αποφθέγματά μου:

 • Αν σε μία δουλειά ήταν όλα τέλεια, δεν θα την έλεγαν δουλεία. Και σίγουρα δεν θα μας πλήρωναν για αυτήν. Εικάζω πως και ο Morgan Freeman θα έχει τις κακές μέρες του.
 • Ο μισθός είναι σίγουρα το πλέον αντικειμενικό και μετρήσιμο μέγεθος που ορίζει μια δουλειά. Αλλά δεν είναι το μόνο. Εφόσον έχουμε ξεπεράσει το κατώτερο επίπεδο αναγκών κατά Maslow, νομίζω πως οι συνθήκες και το περιβάλλον επιδρούν το ίδιο, ίσως και περισσότερο από το οικονομικό κριτήριο στην ψυχολογία μας.
 • Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν οι team players και οι παρτάκιες (δόκιμος όρος, χωρίς αμφιβολία). Πρέπει να τα έχεις καλά και με τους δύο. Βασικά, πρέπει να τα έχεις με όλους καλά.
 • Σε κάθε δουλειά πρέπει να ανταποκρίνεσαι τυπικά στα καθήκοντά σου. Σε μία δουλειά που σου αρέσει πραγματικά πρέπει και να τα ξεπερνάς.
 • Μην μιλάς ποτέ στο αφεντικό όταν έχει νεύρα. Ποτέ.
 • Δεν σημαίνει για όλους το ίδιο μια καλή δουλειά. Γι άλλους περιλαμβάνει ωραίο γωνιακό γραφείο και ένα τόνο sheets στο excel, γι άλλους μυρωδάτο δυόσμο ή αλόε βέρα. Κάθε όνειρο αξίζει τον θαυμασμό του.
 • Αν έρθει η ώρα να ανέβεις μην ξεχνάς από που ξεκίνησες, Και προς Θεού, μην συστηθείς πρώτη φορά στον υφιστάμενό σου ζητώντας του να διαβάσει ένα εξωσχολικό (!) βιβλίο και να σου κάνει περίληψη (job #3).
 • Και κλείνω με δύο σοφές συμβουλές από δύο σημαντικούς ανθρώπους και σας αφήνω να επιλέξετε ποια είναι η χρησιμότερη:

 1.  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις σε μία καινούρια δουλειά είναι να βρεις που είναι ο καφές και που είναι η τουαλέτα. 
 2.  Stay hungry, stay foolish


ΥΓ1: Πληροφοριακά και μόνο ήθελα να παραθέσω και την πυραμίδα αναγκών του Maslow

Και για την ιστορία να συμπληρώσω πως στο πανεπιστήμιο αποσιωπούσαν πως το sex ανήκει στις κατώτερες βασικές ανάγκες.


ΥΓ2: Ο δεύτερος σοφός είναι η αδερφή μου και για να μην σπιλώσω την φήμη της, οφείλω να πως πως μου έχει δώσει και πιο χρήσιμες συμβουλές. Και την αγαπώ εξίσου για όλες.1 comment :

 1. τζομπ 3
  Χαχαχχαχχα έχεις αποκτήσει βιώματα λέμε!

  ReplyDelete